Кокосовият орех е семето на кокосовата палма, растяща най-вече в тропическите райони на Азия, Африка и Южна Америка. За родина на кокоса се считат Филипините, където е и най-голямата му популация. Това растение цъфти целогодишно, обича песъчливи почви, много слънце, топлина и висока влажност.
На санскрит кокосовата палма е известна като kalpa vriksha, което значи „дървото, което дава всичко, необходимо за живота”.
Плодовете на палмата- кокосовите орехи, са един от най-великите дарове на природата, a маслото, което се извлича от тях се е използвало като овлажняващо кожата средство от хиляди години.
Ако съществува универсално подхранващо масло, със сигурност това е кокосовото. То е подходящо за всички типове кожа – млада, зряла, суха, чувствителна, нормална, включително и мазна, тъй като попива напълно и не запушва порите.
Тъй като съдържа основно средноверижни мастни киселини, то лесно се абсорбира от кожата. Тя става мека, нежна и подхранена и то не само повърхностно– кокосовото масло възстановява пораженията нанесени от свободните радикали и едновременно с това предпазващо действие. Затова в градски условия е ефективна защита от агресията на обкръжаващата среда.
Защо е толкова полезно кокосовото масло?
То е богато на 3 интересни и полезни киселини - лауринова, капринова и каприлова киселина. Благодарение на тях кокосовото масло има антимикробно, антиоксидантно, противогъбично, антибактериално и успокояващо действие – всичко необходимо за перфектния продукт за тяло. То е богато още на витамин Е, витамин К и много други полезни минерали.